41610857_478871729257642_8592170426592707209_n

☆ SINT MICHAËL ☆

De Michaëlstijd begint officieel morgen. Vandaag vierden we het Michaëlsfeest al op school; een feest met als thema kracht, moed en evenwicht.
In de Waldkindergarten van onze jongens speelden de kinderen in de voorbereidingstijd een klein Michaël-kringspelletje. Zowel de jongens als de meisjes mochten ervaren hoe het is om ridder of prinses te zijn.

Vandaag smeedden de kinderen kleine broodzwaarden en werd een draak aan de ene kant van de weegschaal overwonnen door het goud (gouden steentjes) van de kinderen aan de andere kant.

Wij bakken thuis ter gelegenheid van het Michaëlsfeest drakenbrood en eten dat samen met een heerlijke, door de kinderen zelf gesneden en gekookte oogstsoep.

Maar wat is het Michaëlsfeest eigenlijk? ‘Michaël, Michaël met uw lichtend zwaard, schenk ons kracht, geef ons macht, goed te doen op aard!’ Op 29 september is het Michaëlsfeest. De dagen worden korter en de herfst doet zijn intrede. Sint Michaël is de eerste in een reeks van heiligen die voorbij komt als voorbereiding op het kerstfeest.

Sint Michaël
Michaël is een aartsengel die samen met de engelen in het hemelrijk vecht tegen de draak. De draak is hier het symbool voor de duivel en het kwaad van de wereld dat bevochten dient te worden. Opvallend is dat de draak niet wordt gedood maar getemd.
Op schilderijen is Michaël vaak afgebeeld met een zwaard en een weegschaal. Met het zwaard overwint Michaël de draak en met de weegschaal weegt hij het goede en het kwade tegen elkaar af.

Sint Joris
Naast de verhalen rondom de aartsengel Michaël, zijn er ook de heldenverhalen van ridder Joris. Hij levert op aarde dezelfde strijd als Michaël dat doet in de hemel. Een woeste draak maakt het de mensen onmogelijk om in vrede te kunnen leven, zelfs een prinses moet geofferd worden. De prinses staat symbool voor de reine ziel die in de mensen behouden moet blijven. Ridder Joris trekt heel moedig ten strijde. Hij…. LEES MEER via de link in mijn profiel⬆️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *