Advent

Nadat we met het Michaëlsfeest moed hebben gekregen, met Sint Maarten hebben geleerd te delen en met Sint Nicolaas leren ons in onszelf en de ander te verdiepen om een beter mens te kunnen worden, is de mens bereid het ‘nieuwe leven’ tegemoet te gaan.

Op de zondag, vier weken voor kerstmis, steken we de eerste adventskaars aan. Hoewel het buiten donker is, maken we het binnen steeds lichter. Advent is de tijd van verwachting, want elke week komt er een kaars bij, totdat uiteindelijk de kerstnacht is aangebroken en we de geboorte van Jezus vieren.
Op de eerste advent denken we aan de verkondiging. Maria krijgt van engel Gabriël te horen, dat ze een kind zal krijgen, die de zoon van het allerhoogste genoemd zal worden. Vanaf dat moment gaan Maria en Josef op pad naar Bethlehem in opdracht van Keizer Augustus, die zijn volk opgedragen heeft zich te laten inschrijven in hun geboortestad.
De vier weken van de advent worden vaak volgens het patroon van de schepping opgebouwd. In de eerste week staat in het teken van het stenenrijk, in de tweede week komt daar het plantenrijk bij, in de derde week de dieren en in de vierde week komt dan de mens.

Donker is de aarde vrijschoollied

Wil je je laten inspireren? Kijk hier voor:

Jaartafels voor de adventstijd

Knutselideeën voor de adventstijd

Liedjes voor de adventstijd

Verhalen en gedichten voor de adventstijd

Tradities in de adventstijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *