Sankt Martinsfest

Op 11 november vieren we Sint Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed.

Maarten was een officier in het leger van keizer Julianus Apostata. Voor de poort van de Franse stad Amiens zag hij op een koude herfstavond een bedelaar staan. Zijn metgezellen blijven niet staan, maar Maarten krijgt medelijden en snijdt zijn officiersmantel doormidden en geeft de helft aan de bedelaar. In de nacht verschijnt de bedelaar in de dromen van Maarten. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Christus. Maarten verlaat het leger, bekeert zich en wordt later bisschop. Zijn sterfdag is 11 november.

11 November was vroeger de datum waarop de oogst binnengehaald moest zijn, het vee op stal ging en de grote Sint-Maartens-vruchtbaarheids-vuren ontstoken werden. Daaruit is de traditie ontstaan dat de kinderen knollen, het laatste gewas uit de aarde wat geoogst wordt voor de winter uithollen en er een lichtje in laten branden. Met het lichtje koesteren we de zomer en dragen we het licht met ons mee in de wintertijd tot de dagen weer langer worden.

Sint Maarten is de 2e heilige in de reeks van 3 heiligen. Voor Sint Maarten vieren we het Michaëlsfeest en na Sint Maarten komt in de Adventstijd heeft feest van Sint Nicolaas.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.