Kerst

Na de vier weken durende adventstijd is het dan eindelijk kerst. Kerst vieren we op 24, 25 en 26 december en is het feest ter ere van de geboorte van Jezus van Nazareth. Jezus, de zoon van God, werd geboren in Bethlehem in een stal. 30 jaar later werd hij gedoopt en kreeg de naam Christus. Hij staat aan de wieg van het Christendom en stierf op 33 jarige leeftijd.

De oorsprong van het kerstfeest gaat verder terug. De Germanen vierden rond 21 december midwinter- of joelfeesten ter ere van de winterzonnewende. Zij gebruikten de spar vermoedelijk als vruchtbaarheidsteken en vierden zo de wedergeboorte van het licht. Later adapteerde de kerk de kerstboom als symbool voor de geboorte van het Christuskind. De boom verwijst naar de boom van goed en kwaad uit het paradijs. De kerstballen verwijzen naar de verboden appels die Adam en Eva van God niet mochten eten, maar toch aten en daardoor uit het paradijs werden verdreven. De piek of ster boven in de boom verwijst naar de heldere ster die boven de stal in Bethlehem stond. Die ster leidde de drie koningen naar het Christuskind.

De kerstman komt voort uit de nicolaastraditie. Emigranten die naar Amerika vertrokken namen de kindervriend met rode mantel, baard en cadeautjes mee. Door de tijd en reclamewerk van CocaCola is de kerstman veranderd tot de Santa Claus die hij nu is. Santa Claus brengt cadeautjes met zijn arrenslee getrokken door rendieren. Hij woont op de Noordpool, alwaar hij wordt geholpen door elfen. De commerciële Santa Claus kent een grote populariteit.

Kerstmis is een feest voor gelovigen en niet gelovigen. De algemene boodschap die we tijdens kerst willen uitdragen is het zorgdragen voor anderen en vrede voor iedereen!

Een week na kerst is de jaarwisseling.

Het jaar rond

      Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *