Oudejaarsavond en Nieuwjaarsdag

Oudejaarsavond is de laatste avond van het jaar dat is op 31 december. Soms wordt Oudejaarsavond ook Silvester genoemd, vernoemd naar Paus Silvester.

Nieuwjaarsdag volgt op Oudejaarsavond. Op 1 januari vieren we het begin van het nieuwe jaar.
Oorspronkelijk werd het nieuwe jaar gevierd bij het begin van de lente. De kerk heeft daar bij de start van het Christendom een einde aan gemaakt. Vanaf dat moment mocht het geen heidens feest meer zijn. 1 januari werd de eerste dag van het nieuwe jaar en moest een bid- en boetedag, zijn om de besnijdenis van Jezus te gedenken.

Tegenwoordig is oud- en nieuw vooral een feest waar we samen met onze dierbaren om ons heen, het nieuwe jaar willen inluiden. We eten samen, snoepen oliebollen en appelflappen, kijken de oudejaarsconference, drinken champagne, steken vuurwerk om de boze geesten te verdrijven. Op 1 januari duiken we in het ijskoude water om het nieuwe jaar fris en met veel goede voornemens te kunnen beginnen.

Oud- en Nieuw volgt een week na kerstmis en is een week voor Driekoningen. De 12 nachten tussen kerstmis en Driekoningen noemen we de 12 heidense of de 12 heilige nachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *