Palmpasen en Pasen

Op de eerste zondag na de eerste lente vollemaan, is het Pasen. De zondag een week daarvoor is het Palmpasen.

Op Palmpasen viert men de intocht van Christus in Jeruzalem. Veel mensen hadden over de wonderen gehoord die Jezus had verricht en zij ontvingen hem in jubelstemming en legden palmtakken op de weg.
Tegenwoordig lopen er nog, als overblijfsel van de middeleeuwse Palmzondagprocessie, kinderen rond met versierde kruizen met een broodhaantje in de top. Het kruis is ter nagedachtenis aan de kruisiging van Christus. De haan in de top kraait voor een nieuw begin; het nieuwe leven.
Steeds vaker wordt in plaats van het kruis een zonnerad gemaakt om het begin van de lente te vieren.

Na Palmpasen volgt de stille/goede week, dan herdenken christenen de gebeurtenissen voor de opstanding van Christus op Paaszondag: eerst de tempelreiniging, de twistgesprekken met de Schriftgeleerden, het laatste avondmaal op witte donderdag, op goede vrijdag de kruisiging en op stille zaterdag herdenkt men de helletocht en het sterven van Christus.

Met Pasen viert men de opstanding van Jezus en daarmee verbonden het nieuwe leven.

Het christelijke paasfeest valt samen met het Joodse Pesach, ook wel bekend als het lentefeest. Met Pesach vieren de Joden de bevrijding van de Joodse slaven uit Egypte onder leiding van Mozes. Omdat de vluchtelingen snel weg moesten, konden ze alleen ongerezen brood meenemen op hun vlucht. Dat waren de Matzes, die wij nu ook met onze paasmaaltijd eten.

Maar de geschiedenis van het Paasfeest gaat nog verder terug. Oorspronkelijk vierden de mensen het begin van de lente en het keerpunt in de natuur. De verbinding met de eerste lente vollemaan verwijst nog naar deze gewoonte. Met het lentefeest vieren we het nieuwe leven, de vruchtbaarheid in de natuur en de terugkeer van het licht.

Traditiegetrouw verstopt de haas eieren. Eieren zijn het symbool voor het leven dat ontstaat uit iets wat ogenschijnlijk dood is. De haas is hierbij het symbool van de vruchtbaarheid en een ‘hoger ik’. De haas is namelijk zeer onzelfzuchtig, want wordt een haas achtervolgd, dan zal een andere haas de plek van de uitgeputte haas innemen.

Palmpasen en Pasen volgt op Carnaval. Hemelvaart en Pinksteren behoren ook tot de Paascyclus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *