Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart
Hemelvaart is 39 dagen na Pasen en wordt ook wel de 40ste paasdag genoemd. Het is de dag waarop in het christendom de terugkeer van Christus naar God herdacht wordt. Met Pasen is Christus opgestaan uit de dood en met hemelvaart keert hij terug naar de hemel.

Pinksteren
Pinksteren is 49 dagen na Pasen en wordt ook wel de 50ste paasdag genoemd. Christus heeft zijn volgelingen beloofd, hen ook na zijn sterven niet alleen te laten. Met Pinksteren stuurt hij de geest van God om hen verder te begeleiden, zodat zij de kracht hebben het evangelie uit te dragen. Als ritueel voor de uitstorting van de Heilige Geest, laat men duiven opvliegen. De duif staat symbool voor hemelse inspiratie, reinheid, vrede en de ziel.

Met Pinksteren vieren we ook de uit Oud Europese volkeren ontstane Meifeesten of Voorjaarsriten. Deze feesten werden gehouden uit dank voor de vruchtbaarheid en groeikracht. Men bracht offers en er werd gedanst en gezongen.

Met Pinksteren begroeten de mensen de ontwakende natuur. In de hoop op een uitstekend oogstjaar, worden meibomen of pinksterbomen neergezet. De meiboom is een boomstam in het middelpunt van het dorp, versierd met linten en vlaggen en in de kroon een Pinksterkrans. Rond de boom wordt gedanst en gezongen, gegeten en gedronken.
Traditioneel is Pinksteren de tijd om een partner te vinden. Een klein meiboompje voor het huis verwijst dan naar een huwbare pinksterbruidegom of pinksterbruid. In sommige dorpen werd het knapste meisje uitgekozen en versierd met bloemen en groen. Zo mocht vooraan de grote Pinkteroptocht lopen, omringd door al haar aanbidders.

De tradities samen, maken dat het Pinksterfeest een feest vol licht, kleur en vrolijkheid is. Op het luchtige, hemelse wit van de duif, kunnen de kleuren ontstaan die in elk individu, gedragen door de gemeenschap, tevoorschijn mogen komen.

Hemelvaart en Pinksteren volgen op het Paasfeest. Nu wordt het bijna zomer, de tijd dat we het Johannesfeest vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *